Flere regler for både salg og anvendelse af e-cigaretter

Ender rygning med at blive helt forbudt?

I takt med e-cigaretternes øgede popularitet og stigende kendskabsgrad, er der løbende også kommet flere regler for både salg og anvendelse af disse. I starten, da e-cigaretter kom på markedet, var der ikke mange, som egentlig kendte til dem, og om de var skadelige. Nu er man blevet klogere på indholdet, og hvad e-cigaretter egentlig indeholder, hvorfor disse regler langsomt men sikkert finder indpas i både handel og anvendelse af e-cigaretterne.

E-cigaretter og rygeloven

E-cigaretterne er som sådan ikke omfattet af den danske rygelov (ref. https://www.lunge.dk/e-cigaretter), men mange sidestiller efterhånden e-cigaretternes anvendelse med reglerne for anvendelse af røgtobak.

Ved anvendelse af e-cigaretter indånder man damp og ikke røg. Og på trods af de mange store forskelle der er mellem e-cigaretter og de traditionelle cigaretter plæderer mange for, at e-cigaretterne skal omfattes af rygeloven. Dette vil f.eks. medføre, at man altså ikke må ryge indenfor på eksempelvis restauranter eller lignende, og ej heller på stationer, hvor rygeforbud også er indført i år (2015).

Endnu en regulering er, at man ligeledes skal være 18 og derover for at købe e-cigaretter, da de ved indførelse i rygeloven sidestilles med almindelige cigaretter. Regeringen vil på denne måde forsøge at undgå, at flere begynder med at ryge – hvad end det er damp eller røg fra almindelige cigaretter.

E-cigaretter med nikotin

Hvad mange måske ikke er klar over er, at det rent faktisk er ulovligt at sælge e-cigaretter som indeholder nikotin i Danmark ref. http://www.dr.dk/nyheder/indland/salg-af-e-cigaretter-med-nikotin-er-doemt-ulovligt). Nikotin er nemlig et lægemiddel, som det kræver tilladelse at sælge. Og pt. er der ingen i Danmark, som har opnået tilladelse til at sælge e-cigaretter med nikotin.

I starten var salget af e-cigaretter kun et mindre niche segment, som primært blev solgt via specialiseret e-cigaret webbutikker, som eks. Smartsmoke.dk. Men i takt med e-cigarettens stigende popularitet er der i dag også mange fysiske butikker, som forhandler cigarettens elektroniske modstykke.

Flere regler indføres

Sundhedsstyrelsen erfarer nu, at op mod 300.000 danskere damper på e-cigaretter, hvorfor der altså er godt salg i branchen. Men de mange regler, som løbende indføres, giver dog en vis usikkerhed for hvor nemt det i fremtiden vil være at forhandle e-cigaretter. Og mange forhandlere frygter ligefrem, at de kan blive nødt til at lukke.

Alle disse regler er dog ikke blot til for gene, men indeholder også mange fordele. Mange af reglerne sigter især mod at beskytte børn og unge mod at begynde at ryge i en alt for tidlig alder. Det frygtes nemlig, at en alt for let tilgængelighed til e-cigaretterne vil medføre, at disse aldersgrupper i stigende grad begynder at ryge. Blandt andet det faktum, at e-cigaretterne kan fås med mange søde og velkendte smage, som gør det spændende at prøve, kan virke tillokkende på de unge. Man kan få alt fra jordbær- til tyggegummismag i de såkaldte e-væsker, som altså kan have lidt den samme effekt som slik – det er sødt, smager godt, og er interessant. Bland andet derfor indfører politikkerne alle disse restriktioner og love, som gør sig gældende for e-cigaretter. Fordelen er altså, at ved at gøre e-cigaretter sværere at få fat i, så vil færre unge begynde at ryge. En anden tankegang ved disse love er, at man endnu ikke kender til sundhedsrisikoen på længere sigt ved at bruge e-cigaretter. Vi kender alle risiciene ved at ryge almindelige cigaretter: Sorte lunger, stor risiko for lungekræft etc. Men vi kender ikke til risikoen for eventuelle sygdomme som kommer i fremtiden, hvis man bruger e-cigaretter netop fordi, at de er så nye på markedet, og kun har eksisteret i Danmark i ganske få år.

Så der er kommet flere regler for både salg og anvendelse af e-cigaretter i løbet af årene, hvor populariteten er steget, netop for at beskytte os fra sygdomme og gener, og for at forhindre den næste generation på at begynde at ryge. E-cigaretter forventes altså at blive sidestillet med almindelige cigaretter og må således ikke bruges på offentlige steder med rygeforbud. For damperne er der dog gode nyheder; der findes stadig mange forhandlere, og det er kun fremtiden der kan vise, hvordan reglerne og salget vil arte sig.

 

Disclaimer
Loading Facebook Comments ...

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*